"To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all."

En tanke.

Publicerad 2013-03-22 22:46:08 i

Egentligen är det ganska fascinerande att man bor och lever inom ett väldigt geografiskt begränsat område. Alltså jag tänker som att man har nära till det man behöver och ens vänner och familj bor nära. Som för typ hundra år sedan, då det var långt att åka in till stan på 15 km. Då man hör om folk som är födda och döda på samma plätt och inte någonsin varit längre bort än till nästa grannby. Alltså den känslan! Hur känns det? Finns det inte ens en liten längtan att komma bort ett tag? Orsaken till att jag svamlar om detta tror jag beror på att jag befunnit mig i Kvevlax hela veckan och rört mig inom en 2 km sträcka. Plus att medelåldern på de jag umgåtts mest med har rört sig kring 80. De är mina nya favoritmänniskor.

Check out!

Publicerad 2013-03-19 19:25:13 i

Nu tänkte jag dela med mig av några bloggar jag läser allra mest. Både såna jag läst i flera år och såna jag hittat på senare tid :)
 
http://www.underbaraclaras.com/
Underbar Claras blogg har jag läst i kanske fyra, fem år? Inspirerande, tänkvärda, nyttiga och underhållande inlägg.
 
http://www.thisrawsomeveganlife.com/
Har jag nyss börjat läsa, tror det var ena kämppisen som tipsade. En massa delikata raw food recept!
 
http://rodeo.net/niotillfem/
Sandra Beijer står bakom denna intressanta blogg. Hon bor vanligtvis i new York men är nu i Paris en period. Man blir så inspirerad av att göra galna saker och alla matbilder, naaaam. Har nog följt henne i tre, fyra år.
 
http://thepioneerwoman.com/cooking/
Har faktiskt inte följt denna blogg så permanent på senaste tid men jag diggar alla hennes utförliga mat- och bakinlägg. Hemmafru i USA.
 
http://kakkakaffe.com/
En finlandsvensk blogg som jag tycker är lite småcharmig. Som att man känner igen sig fast man inte har tre egna småbarn.
 
 
 
 

Lördag

Publicerad 2013-03-17 09:33:44 i

Det blev en kväll med lite italienskt, lite tyskt och lite vänner. Avslutningsvis lite Jeffrey Dean Morgan var ju inte heller så fel ;)
Idag tar vi nya tag med LP. Trots det fantastiska vädret i helg så har jag hittills varit utomhus ca. 2 minuter. Skamligt.

Vegana

Publicerad 2013-03-15 15:37:57 i

Här kommer jag med ett litet tips. Eftersom jag befann mig i jeppistrakten idag så tänkte jag att jag sku pröva ett veganskt lunchställe jag fått nys om. Stället hette alltså Vegana och det finns i Adventkyrkan i Jakobstad. Maten är alltså vegansk och tillredd av ekologiska och närproducerade råvaror. Priset för luchen var 8,60 och i det ingick salladsbord, bröd, dryck, varmrätt, efterrätt och te. Alltså maten. Sååå bäst. Idag bestod varmrätten av potatis och purjolökssoppa med carobpudding som efterrätt (typ som chokladpudding).  Och jag kan ju meddela att om man tror att det endast hänger hardcore veganer där så är det långt från sanningen. Mest var det väl medelålders som var på lunchpaus från jobbet. Så hit far jag absolut nästa gång jag råkar vara i Jeppis runt lunch. http://www.vegana.fi/ och jaa, hemsidan deras är nog inte den mest tilltalande kanske.
 
Trevlig helg!

Det rullar

Publicerad 2013-03-15 10:05:50 i

Ni kan aldrig gissa varifrån jag bloggar. Jakobstads bibliotek! Uuuuu så spännande det låter eller va?
Nej, men jag är i dessa trakter på grund av skolrelaterade saker. Jag har en liten paus på nån timme i mitt annars ganska smockade schema. En. månad. till. LP. deadline. Och jag jobbar hårt för att hinna. Alltså hur skönt blir det inte efter att hela den processen är över. Annars dehär med våren. Den får gärna börja komma nu. Jag vill ha sommar. (Men tack för att vintern blev vintrig och inte snöslaskregnig). Jag bjuder på en somrig bild jag hittade på Fridas dator.
 

Hankmoskogan

Publicerad 2013-03-10 12:43:17 i

I helgen hade patrull lodjuret sin allra första hajk. Och det var ju såklart spännande. Fick mig att tänka tillbaka tio år då jag själv var liten scout, då skogen var den djupaste, då sovsäcken var den kallaste och då elden var det vildaste jag visste.

En dag

Publicerad 2013-03-07 17:37:28 i

Idag var dagen. Dagen då jag kanske hade min sista skoldag någonsin. Resten av våren är det praktik som gäller och de gånger jag ännu återvänder till skolan är på praktikseminarium och förhoppningsvis för att presentera mitt lärdomsprov. Det är förskräckligt och spännande på samma gång. Jag har gått i skola i 15 år i sträck och att plötsligt inte behöva göra det längre är en svindlande tanke. Det är såklart kul att få starta ett nytt kapitel i livet, men det känns ändå brutalt att lämna det föregående. Jag kommer sakna det. Men allting har väl sin tid och ännu är det några månader kvar innan jag sätter punkt för mitt studieliv. För den här gången. Ja, det var dagens funderingar det.
 
"In three words I can sum up everything I´ve learned about life: It goes on."
- Robert Frost

Purjolöksknyten

Publicerad 2013-03-07 16:57:30 i

När jag känner mig stressad eller rastlös brukar jag vilja baka eller laga mat. Det funkar lite som en avslappningsövning. Idag gjorde jag dessa knyten till middag.
 
Jag skärde purjolök i 10 cm långa bitar och delade dem i halva. Därefter kokade jag "purlobladsarken" i en minut.
 
Jag kokade 1 dl röda linser i lite salt och med två lagerblad i ca. 10 minuter. Jag mosade linserna med 1 dl kikärter och tillsatte persilja, saft från en halv lime och malen ingefära.
 
Jag fördelade röran på purjolöksbladen och rullade ihop. Jag band fast smala band av purjolök så att knytena hölls ihop.
 
Jag satte alla knyten i en form och pensalde med lite olivolja blandat med soja. Gratinerade dem ca. 5 minuter på 225 grader.
 
Done!
 
 
 

Kikärtsgryta

Publicerad 2013-03-06 17:27:30 i

Middagen ikväll bestod av pasta med kikärtsgryta. Oh la la.
Grytan bestod av morot, palsternacka, lök, purjolök, kikärtor, grönkål, vitlök, paprika, tomatpuré, lagerblad, buljong och kryddor. Jag stekte alla grönsaker och lök först och sedan smättade jag dit resten och det fick koka 10 minuter. Svårare än så var det inte.

Raw Delicious

Publicerad 2013-03-06 17:20:59 i

Testade att göra dessa för någon dag sedan och jag fann reslutatet väl godkänt. Jag mixade pecannötter, lite olja och en nypa salt och tryckte ut i botten av muffinsformar. Sedan mixade jag banan med passionsfrukt och klickade ut i varje muffinsform. Därefter smälte jag kokosolja i vattenbad och blandade ned kakaopulver och agavesirap som jag sedan hällde över i muffinsformarna. Det stelnade supersnabbt i frysen. Lovely!
 
Till sju stycken använde jag:
2 dl nötter
1 msk olja
1 krm salt
1 banan
1 passionsfrukt
1½ dl kokosolja
1 dl kakao
½ dl agavesirap

RAW Lasagne

Publicerad 2013-03-01 20:33:05 i

Jag har på senaste tid blivit inspirerad av Raw food. Och till den som inte riktigt vet vad det går ut på så kan man säga att raw food är mat som inte upphettats över 42 grader. Du kokar, steker, grillar, friterar... osv. inte maten du äter. Och varför det då? Jo, för att man då får ut maximalt med näring ur maten eftersom vitaminer, mineraler och enzymer finns kvar. Maten man äter består  till största del av grönsaker, frukter, nötter, torkade frukter, alger, bönor, groddar, linser, bär, kallpressade oljor, rotsaker, vissa sädesslag, örter och superfoods.
 
Jag har hört om begreppet raw food förut men jag har tänkt att det endast är något som ambitiösa hälsofreaks håller på med. Nu kan jag ju verkligen inte säga att jag är så superinsatt i det här med raw food men jag tycker det är intressant och maten man äter tilltalar mig väldigt mycket och det skulle vara kul att testa köra helt raw food en längre tid.
 
För ungefär två år sedan skulle jag nog inte ha övervägt att under en längre period övergå till vegetariansk, vegansk eller raw food kost. Jag tänkte att man skulle vara tvungen att "ge upp" så mycket god mat jag tycker om, men under de senaste två åren har jag mer och mer blivit insatt i vad jag verkligen äter, var maten verkligen har sitt ursprung och hur det påverkar min kropp inte bara fysiskt men också psykiskt. Jag har läst böcker, sett dokumentärer och nu senast när min ena kämppis för ett halvår sedan blev vegan har jag påverkats att se saker ur ett lite annat perspektiv. Och den slutsatsen som jag alltid har haft håller jag kvar vid: Jag tycker inte att man ska köra sitt liv efter en diet där det är förbjudet att äta vissa saker utan man ska hellre äta det man mår bra av i längden. Men det är bara min åsikt.
 
Anyway, nu hade jag ju inte planerat att skriva ett sånt här långt inlägg, jag skulle ju dela med mig av min raw lasagne som jag gjorde idag :) Den var jättegod. Seriously. Inspiration hämtade jag från en av  erica palmcrantz raw food böcker.
Jag mixade färsk spenat, pinjenötter, lite färsk basilika och vatten.
 
Sedan mixade jag soltorkade tomater, färska tomater, vitlök, basilika och olivolja.
 
Jag marinerade färska champinjoner i lite soja och olivolja och lät det stå och dra i 15 minuter.
 
Som lasagneplattor hyvlade jag squasch.
 
Sen är det bara att varva "squaschplattor" med de olika fyllningarna. Jag avslutade med avocado och basilika. Jag gjorde min lasagne direkt i en plastlåda eftersom jag inte tänkte äta hela på en gång utan sätta den i kylskåpet tills en annan dag.
 
Tadaa!
 
 

Om

Min profilbild

Malin

En glimt av livet genom mina grågröna ögon. Bor: Kvevlax Gör: Nordiskt friluftsliv Gillar: scouta, sommar, läsa, tänka på livet, baka, koka, människor, skratta, random saker, feelismusik, att bli inspirerad. Tänkvärt: det bästa du kan göra med det bästa du har är att dela med dig.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela